رئیس سابق دپارتمان داوری فدراسیون فوتبال در گفت‌وگوی تفصیلی با فارس، بحران داوری را بررسی کرد.

به گزارش مشرق، داوری فوتبال ایران روزهای بحرانی را پشت سر می‌‌گذارد. به طوری که بازیکنان و مربیان و مدیران عامل باشگاه‌ها از نحوه قضاوت برخی داوران ناراضی هستند و هم خود داوران از هجمه و فشار روانی که بر روی آنهاست بسیار گلایه‌مند هستند.

اوج این بحران در بازی پرسپولیس و ذوب‌آهن در مرحله یک چهارم جام حذفی رخ داد. جایی که دروازه‌بان پرسپولیس به اشتباه اخراج شد.

برای اینکه کنکاشی در مورد این اوضاع و احوال داوری داشته باشیم و بدانیم چرا داوران فوتبال ایران در این فصل چنین اشتباهات وحشتناکی را مرتکب می‌شوند به سراغ حسین عسگری رفتیم و با رئیس سابق دپارتمان داوری گفت‌وگویی تفصیلی به شرح زیر داشتیم.

*اشتباهات داوران مهندسی شده نیست

فارس:‌ برخی مدعی‌اند اشتباهات داوری در فوتبال ما مهندسی شده است؟

اشتباهات داوری به هیچ عنوان مهندسی شده نیست. من به طور قطع و یقین می‌گویم که چنین چیزی امکان ندارد. اگر اشتباهات داوری مهندسی شده باشد بالاخره این مسائل به بیرون درز پیدا می‌کند و همه از آن باخبر می‌شوند. داوران ما در این فصل همان داورانی هستند که در فصول گذشته قضاوت می‌کردند و برخی از آنها تجربه 10 سال قضاوت در لیگ برتر و حتی بیشتر را دارند.

*داوران نباید حدسی و گمانی سوت بزنند

فارس: پس مشکل داوران کجاست؟

به نظر من اولین مشکل داوران روحی و روانی است. داوران زیر هجمه شدیدی قرار دارند ضمن اینکه عدم تدارک لازم برای آماده‌سازی داوران هم باعث شده چنین شرایطی رقم بخورد. وقتی کلاس داوری پیش از فصل در دقیقه 90 برگزار می‌شود و تست‌های آمادگی جسمانی نیز به طور کاملا دقیق از داوران گرفته نمی‌شود باید هم در داوری شاهد چنین مسائلی باشیم. حرف اول را در ورزش آمادگی جسمانی می‌زند. داوران در صحنه های حساس و تعیین‌کننده باید خوب سوت بزنند و اگر تحرک لازم را نداشته باشند چنین حوادثی که در بازی پرسپولیس و ذوب آهن دیدیم رخ می‌دهد.وقتی داور زاویه دید مناسب هم نداشته باشد انگار با چشمان بسته قضاوت کرده و اصلا در زمین حضور نداشته است. داوران نباید حدسی و گمانی قضاوت کنند و سوت بزنند. قانون می‌گوید وقتی داور به طور کامل مطمئن شد باید سوتش را به صدا درآورد و اخطار و اخراج بدهد.

*داوران زیر فشار شدید قرار دارند

فارس: نکته قابل تأمل این است که اکثر داوران باتجربه دچار اشتباهات بزرگی در این فصل شده‌اند.

دقیقا همین‌گونه است. زیرا وقتی داوران زیر فشار روحی و روانی قرار می‌گیرند نمی‌توانند تمام توانایی خود را به کار بگیرند همانطور که یک بازیکن وقتی از نظر روحی و روانی آماده نباشد نمی‌تواند خوب بازی کند.

 همه این مسائل یعنی نداشتن آمادگی جسمانی، زیر هجمه بودن و برگزار نشدن مناسب کلاس‌ها می‌تواند باعث شود که داوران خوب قضاوت نکنند. این داوران همان داورانی هستند که زمانی که من در فدراسیون بودم قضاوت می‌کردند. نمی‌خواهم بگویم چون من نیستم این اتفاقات رخ می‌دهد. من اصلا بحثم با شخص خاصی نیست. حتی بعد از جدایی از فدراسیون و استعفایی که دادم دیگر درباره داوران صحبت نکردم. این اولین باری است که در حال صحبت هستیم.

*به طور آشکار به داوران اتهام می‌زنند

فارس: برای مقابله با اعتراض‌ها و کاهش هجمه به داوری چه باید کرد؟

من زمانی که در فدراسیون بودم مدام با مسئولان فدراسیون سر و کله می‌زدم که باید با کسانی که علیه داوران صحبت می‌کنند برخورد شود اما اکنون دیگر کار از اعتراض هم گذشته است. کاش فقط اعتراض می‌کردند. اکنون به داوران اهانت می‌شود و به‌ آنها مستقیما اتهام می‌زنند. وقتی می‌گویند اشتباهات داوری مهندسی شده است یعنی اینکه داور را متهم می‌کنند. هیچکس هم با این مسائل برخورد نمی‌کند. چنین اتفاقاتی فشار روی داور را دوچندان می‌کند.

فرق داور و یک بازیکن هم در این است که یک بازیکن ممکن است 90 دقیقه در زمین خوب بازی نکند اما در دقیقه 90 یک گل بزند و بهترین بازیکن زمین بشود و برای داور شرایط کاملا برعکس است. ممکن است 90 دقیقه خوب قضاوت کند و فقط با یک سوت اشتباه بدترین داور شود. باید با اتهام‌زنندگان به داوری و کسانی که مدام به داوری اعتراض می‌کنند برخورد قاطع شود. اگر به این مسائل توجه نشود وضعیت داوری بدتر از این هم خواهد شد.

 

*اعلام محرومیت داور و عذرخواهی داوران فقط در ایران رسم شده

فارس: داورانی که برای پرسپولیس قضاوت کرده‌اند مدام محروم می‌شوند؟

این هم یکی دیگر از اشکالاتی است که در سیستم داوری ما پیدا شده است. در کجای دنیا شما سراغ دارید که محرومیت داوران را اعلام کنند. فقط در فوتبال ما دارد رسم می‌شود که محرومیت داوران اعلام می‌شود. محرومیت داور فقط در زمانی که به مسائل غیراخلاقی مثل رشوه، تبانی مربوط باشد اعلام می‌شود. وقتی محرومیت داور را اعلام می‌کنیم داوران با وحشت و نگرانی وارد می‌شوند و می‌گویند اگر یک اشتباه انجام دهیم محروم‌مان می‌کنند و محرومیت اعلام می‌شود و آن داور هم در شهر و محل کارش ممکن است دچار سرخوردگی شود. ما محرومیت داور را اعلام می‌کنیم تا جو را آرام کنیم و از آن بدتر داوران مدام عذرخواهی می‌کنند. کجای دنیا چنین چیزی مرسوم است؟ داور برای قضاوت خوب وارد زمین شده و اشتباهش هم سهوی بوده لزومی ندارد که داور عذرخواهی کند اما داور عذرخواهی می‌کند و محرومیتش را اعلام می‌کنیم تا جو را آرام کنیم. این راه‌های غلط نتیجه‌اش این می‌شود که چنین شرایطی را در داوری می‌بینیم.

*ساختار داوری ما غلط است/سر و ته کلاس‌های داوری را به هم می‌آوریم

فارس: راهکار شما برای خروج از این بحران داوری چیست؟

اولین اشکال مربوط به ساختار داوری است. داوری ما ساختار و تشکیلات درستی ندارد. آئین‌نامه داوران ما سراپا اشکال است. این ساختار غلط داوری نتیجه‌اش همین شرایط می‌شود پس ابتدا باید ساختار را درست کرد.

اکنون شاهد آن هستیم که کلاس‌های درجه سه داوری در استان‌ها به جای آنکه طبق قانون 6 روزه برگزار شود در دو روز تشکیل می‌شود. علتش هم این است که هیأت‌های فوتبال استان باید خودشان کلاس داوری درجه سه را برگزار کنند و سریع سر و ته قضیه را به هم می‌آورند در حالی که کلاس درجه سه داوری من 15 روز طول کشید. من اساتیدی مثل صدیقیانی، نصیری و نامدار داشتم.

*3 بار از دپارتمان داوری فدراسیون استعفا کردم

فارس: فقط مشکل کلاس‌های داوری است؟

نخیر، من زمانی که در فدراسیون بودم مدرسان و ناظران را طبقه‌بندی کرده بودم اما اکنون شاهد آن هستم که مدرس داوری که یک سوم نمره را هم نیاورده و از صد نمره 40 گرفته است در حال تدریس است. در حالیکه طبق قوانین مدرس باید حداقل 75 یا 80 از صد بگیرد تا بتواند تدریس کند. وقتی مدرس داوران ما اینگونه هستند شرایط بهتر از این نمی‌شود. من چنین روزهایی را می‌دیدم که گفتم شما را به خیر و ما را به سلامت. از سال 92 تا زمانی که رفتم سه بار استعفا کردم. همه این سه بار هم به طور مکتوب استعفایم را نوشته‌ام و دلایلم را توضیح داده‌ام. نمی‌خواستم آویزان فدراسیون فوتبال باشم. من چنین روزهایی را در داوری فوبتال‌مان پیش‌بینی کرده بودم. صد داور را به کلاس داوری پیش از فصل دعوت کردند اما چرا به برخی از آنها داوری در لیگ چرا داده نمی‌شوند؟ وضعیت به همین منوال پیش برود اوضاع داوری بدتر هم خواهد شد.

*بازیکن پرسپولیس هر چه خواست به داور گفت

فارس:به عنوان یک داور پیشکسوت نظرتان درباره شرایط کنونی داوری چیست؟

من به عنوان کسی که 50 سال در داوری بوده از این شرایطی که برای داوری پیش آمده بسیار ناراحتم. داوران با وحشت و ترس به میدان می‌روند و هیچ‌کس هم حامی آنها نیست. مرتب به داوران اتهام زده می‌شود اما کسی از داوران پشتیبانی نمی‌کند. یک بازیکن پرسپولیس هر چه خواست به داور گفت. من مصاحبه او را خواندم.همه این مسائل و شرایط به خاطر این است که ما آماده‌سازی داوران را در پیش از فصل شوخی گرفته بودیم.

*می‌گفتند تست «حسین عسگری»!

فارس: شما در تست‌های آمادگی جسمانی پیش از فصل ظاهرا سخت‌گیری می‌کردید؟

اصلا اینگونه نبود. من قوانین را اجرا می‌کردم. قوانینی که مورد تأیید و نظر AFC و فیفا است اما همین آقایانی که امروز یکی به نعل می‌زنند و یکی به میخ می‌گفتند؛ تست «حسین عسگری». در حالی که من فقط قانون را اجرا می‌کردم اما دوستان در این فصل برای تست آمادگی جسمانی حداقل‌ها را در نظر گرفتند و در حداقل‌ها هم به داوران زمان بیشتری دادند تا تست را با موفقیت طی کنند. نتیجه این شوخی گرفتن تست‌ها همین می‌شود که داور از صحنه حساس مسابقه جا می‌ماند. داوری که سابقه 15 سال قضاوت دارد باید قدرت بازی‌خوانی داشته باشد که قطعا دارد اما وقتی آمادگی جسمانی کافی ندارد از صحنه جا می‌ماند.

*اعضای کمیته داوران فقط می‌خواستند در چیدمان داوری دخالت کنند

فارس: نقش کمیته داوران در این میان چیست؟

آقایان در کمیته داوران کاری نمی‌کردند. تمام کارها را خودم انجام می‌دادم. افرادی که مدام مصاحبه می‌کردند و می‌گفتند سیستم داوری ما سنتی است و می‌خواهیم آن را ارتقاء بدهیم و برنامه جامع برای توسعه داوری داریم اکنون کجا هستند؟ آنها برای داوری چه کار کردند؟ اعضای کمیته داوران که می‌گفتند ال و بل می‌کنیم برای داوری چه کردند؟ مگر نمی‌گویند اعضای کمیته داوران باید خبره‌های داوری باشند اما دوستان فقط می‌خواستند در کار دپارتمان دخالت کنند و در چینش داوری نقش داشته باشند.من شب و روزم را در دپارتمان داوری گذاشتم تا اشتباهات داوری کم و کمتر شود.من قضاوت نمی‌کردم اما شرایط را به گونه‌ای فراهم کرده بودم تا داوران اشتباه تأثیرگذار کمتری داشته باشند.

*داوران یک پای مصاحبه با رسانه‌ها شده‌اند

فارس: در این فصل شاهد آن هستیم که داوران مصاحبه‌های زیادی با رسانه‌ها انجام می‌دهند.

بله، اکنون شاهد آن هستیم که یک پای حضور در رسانه‌ها داوران ما هستند در حالی که فیفا و AFC تأکید دارند که داوران حق مصاحبه با رسانه‌ها را در مورد داوری ندارند و نباید خودشان را با رسانه‌ها درگیر کنند و فقط مسئولین داوری باید با رسانه‌ها مصاحبه کنند اما اکنون داوران می‌بینند که وقتی داوری با رسانه‌ها صحبت می‌کند مدام نامش در رسانه‌ها مطرح می‌شود و داوری که از قانون اطاعت می‌کند هیچ اسم و اثری از او نیست. همه این‌ها به داوری لطمه می‌زند. در زمانی که من رئیس دپارتمان بودم به داوران اجازه مصاحبه نمی‌دادم.

*سمینار یک روزه داوری عوام‌فریبی بود

فارس: شاهد برگزاری سمینار یک روزه بررسی اشکالات داوری هم از سوی هیأت فوتبال بودیم؟

این‌ها فقط عوام‌فریبی است. خروجی این اجلاس سمینار یک روزه بررسی اشکالات داوری که هیأت فوتبال تهران برگزار کرد چه بود؟ این‌ها فقط نمایش و عوام فریبی بود. یک فدراسیون فوتبال از دو ناحیه ضربه می‌خورد. اول نتیجه نگرفتن تیم ملی بزرگسالان و دوم اشتباهات و ضعف داوران. الحمدالله برای تیم ملی همه جور امکاناتی فراهم می‌شود اما فدراسیون هیچ توجهی به داوران نمی‌کند و اهمیتی به آنها نمی‌دهد.

* فدراسیون اهمیتی به داوران نمی‌دهد

فارس: چه امکاناتی فدراسیون باید برای داوران فراهم کند؟

داوران ما حتی لباس مناسب ندارند. در یکی از مسابقات داوران با لباس‌های فصل گذشته که اسپانسر متفاوتی داشت به میدان آمدند. در مسابقه‌ای دیگر با وجود همرنگ بودن لباس داوران آنها به میدان آمدند و در بین دو نیمه لباس داوران تعویض شد. داوران ما حتی هدست ندارند در حالیکه هر باشگاه لیگ برتری حداقل 20 میلیارد تومان هزینه می‌کند اما برای داوران هیچ هزینه‌ای نمی‌شود. فدراسیون فوتبال نه زمین تمرین نه مربی به داوران می‌دهد؟ هیچکس حامی داوران نیست و این‌ها موجب دلسردی داوران می‌شود. یک نکته را هم در پایان بگویم. اینکه من اگر صحبتی کردم در مورد شخص حرف نزدم. زیرا نمی‌خواستم در مورد شخص خاصی صحبت کنم. من از سر دلسوزی و برای اولین بار در مورد مسائل داوری بعد از جدایی‌ام از فدراسیون فوتبال صحبت کردم.
منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس